Domaine de Brabantse Wal - Onze Wijngaard
lokaal, duurzaam, gezellig en lekker
 

 
Vanaf 22 juni zijn onze wijnen van het oogstjaar 2023 weer volop beschibaar. We hebben weer Klein Wonder, Groot Geluk op voorraad. Daarnaast uit 2022 Puur Brut Nature en Puur Brut sekt gemaakt op traditionele wijze met 2e vergisting op de fles, 16 maanden gelegen. Als klap op de vuurpijl introduceren we ook onze nieuwe wijn : Plezant !


Als je een keer wilt helpen, of vaker laat dan wat weten via 

Paul@Onze-Wijngaard.nl of 065 222 1400.


Het verhaal van Domaine de Brabantse Wal - www.onze-wijngaard.nl .
In 2009 is het plan opgevat om te kijken naar de mogelijkheid voor het opzetten van een wijngaard. Dit naar aanleiding van het drinken van een mooi glas witte wijn op een terras in Zeeland.
Probleem was alleen dat er op het perceel een zogenaamd produktie bos opstond. Dit moest eerst gerooid worden. In februarie 2011 is dit gedaan, met gebruikmaking van machines die je normaal alleen op Discovery channel ziet.
Nadat het bos was gerooid en de stammen weggehaald, zijn de wortels er met kranen uitgetrokken en zijn deze vervolgens vermalen en met een diepfrees omgezet. Vervolgens is er 120 ton stalmest op uitgereden en is begonnen met een jaar lang groenbemesting.
Op 5 Mei 2012 hebben we een feestelijke plantdag georganiseerd. Met vrienden en bekenden is in een dag tijd de hele wijngaard aangeplant. Verdeeld over de wijngaard staan drie druivenrassen : Souvignier Gris 1.800 stokken, Johanniter, 1.800 stokken en Solaris 500 stokken.
Een heel gezellige dag, waarvan er in de jaren daarna nog meerdere volgen. Lekker buiten bezig zijn en daarna een hapje en een drankje.
De wijngaard heeft daarna een aantal problemen ondervonden. Met name wateroverlast en vorst hebben de jonge aanplant aangetast. In het totaal is er zo’n 25% uitval geweest, wat veel meer is dan de gebruikelijke 2-3 %. Echter het weer was extreem in het eerste jaar. De planten hebben onder water gestaan en sommige wortels zijn in de winter bevroren. Van die bevriezing kun je nu nog het resultaat zien bij planten die dit jaar gegroeid zijn en vervolgens ineens afsterven. In 2012 hebben we ook de palen en draad aangelegd die de druivenstokken moeten leiden. 1072 palen en 36 kilometer aan draad zijn hiervoor gebruikt.
Eind 2013 hebben we echter de eerste kleine oogst binnengehaald, meer om te zien hoe de druiven zich in de laatste weken ontwikkelen. De helft werd door de vogels opgegeten en van de andere helft hebben we 10 flessen wijn laten maken bij Aad van Hilst in Zaamslagveer in Zeeuws Vlaanderen.
Bij de wijnkeuring van de jonge witte wijnen van de Brabantse Wijnbouwers stond in het keuringsrapport dat deze wijn een “klein wonder” was, gezien de jonge stokken en de eerste oogst.
In 2014 is de eerste oogst binnengehaald en hier zijn door Wijndomein St Martinus in Vijlen 261 flessen Klein Wonder van gemaakt. Op de wijnkeuring de Lage Landen heeft Klein Wonder een Bronzen Medaille ontvangen. Vervolgens hebben we in Mei 2015 de rest van de wijngaard aangeplant en de dode planten vervangen.
Vanaf het top jaar 2018 is het assortiment uitgebreid met 3 nieuwe wijnen, Met Liefde, hout gelagerde wijn in een beperkte genummerde oplage welke alleen in de topjaren zal worden gemaakt. Daarnaast 2 mousserende kwaliteitswijnen een Brut Nature en een Brut met de naam PUUR ! In 2020 hebben we Vol Trots nog toe kunnen voegen als onze 6e wijn. Eigenlijk een voortzetting van Met Liefde, langere houtlagering (19 maanden) gecombineerd met reguliere Souvignier Gris is dit onze huidige TOP wijn.

In 2020 en 2021 waren de omstandigheden niet optimaal, in 2020 hebben we behoorlijke nachtvorst schade gehad en in 2021 was er een lange periode van vochtigheid in de zomer, waardoor er veel schimmel en rot in de wijngaard zat. Altijd op zoek naar oplossingen hebben we die jaren onze 7e wijn kunnen maken, een mousserende secco, of parelwijn : Blij !


Doorlopend wordt er hard gewerkt aan de verdere kwaliteitsverbetering, resulterend in een jaarlijkse verbetering van de wijnen (zie ook Medailles)